Rakytník řešetlákový: nenápadná supetrpotravina, která toho hodně dokáže

Na první pohled nenápadné kuličky oranžové barvy s lehce trpkou chutí, které v sobě ukrývajímnohonásobně více vitamínu C nežli citrusy a jako bonus navíc obsahují i řadu dalších prospěšných látek to je rakytník řešetlákový. Superpotravina budoucnosti, která nám rozhodně má co nabídnout.

Co je rakytník?

Rakytník řešetlákový je opadavý keř, jehož domovinou je Evropa a Asie. Přezdívá se mu též „posvátné ovoce Himalájí“ nebo „léčivý pozdrav Bohů“. V tradiční medicíně se využívá už po staletí. Je ceněn pro své pozitivní vlastnosti a pestrý obsah prospěšných látek.

Poznávacím znamením rakytníku jsou sytě oranžové plody s lehce trpkou chutí, kterou ale vyváží bohatým obsahem důležitých látek – vitamíny, antioxidanty a omega-7 mastné kyseliny.

Zdravotní přínosy

Zdravotní přínosy rakytníku vydají na celý seznam. Právem se řadí mezi superpotraviny, i když se na první pohled tváří nenápadně a působí skromně. Můžeme mu toho ale přičíst k dobru tolik, že rozhodně stojí za to vědět, k čemu všemu nám může být rakytník nápomocný.

Imunitní systém

Rakytník v sobě obsahuje až 24x více vitamínu C nežli citron. Najdeme v něm i důležité antioxidanty, kterým můžeme vděčit za stimulaci produkce bílých krvinek. Rakytník pozitivně působí na náš imunitní systém, který pak díky němu „šlape“ na plné obrátky a daleko lépe odolává různým bakteriím a virům.

Trávicí systém

Díky vysokému obsahu prospěšné vlákniny mají jeho plody pozitivní dopad na zdravou střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace rakytníku tak napomáhá ke snadnějšímu trávení a celkově zlepšuje metabolismus.

Kardiovaskulární zdraví

Mimo výše zmíněné rakytník řešetlákový obsahuje také flavonoidy a omega-7 mastné kyseliny, které regulují cholesterol v krvi a zvyšují tak pružnost cév. Tím aktivně podporují kardiovaskulární zdraví.

Pokožka

V neposlední řadě můžeme rakytníku poděkovat za lepší pleť. Již zmíněné omega-7 mastné kyseliny a také vitamín E společně naši pokožku hydratují a podporují regeneraci buněk, díky kterým pak naše pokožka působí zdravě a vitálně.

Rakytník můžete sníst celý

Dobrou zprávou je, že rakytník lze zužitkovat celý – vyjma kořenů. Plody, větve i listy lze využít například k výrobě marmelády, domácího sirupu nebo přírodní medicíny. Plody rakytníku můžete jíst syrové, usušit si je nebo je usušené namlet na prášek.

Jak využít rakytník v kuchyni:

  • nápoje
  • džemy
  • povidla
  • sladké koláče
  • smoothie
  • sirup
  • ovocné víno

Jeho pěstování je nenáročné

Líbilo by se vám mít na své zahradě rakytník a moci čerpat jeho výhody? Nic vám v cestě nestojí. Tahle rostlinka je velmi nenáročná, proto ji zvládne pěstovat i naprostý začátečník. Určitě se toho nebojte, můžete jedině získat. Rakytník se dokáže velmi snadno přizpůsobit a snese téměř jakékoli podmínky – nezalekne se sluníčka, mrazu, sucha a kdovíjaké nároky nemá ani na půdu.

Doba sklizně rakytníku připadá na podzim, plody vydrží i přes první mrazíky. Plody sbírejte od září do poloviny listopadu. Je důležité myslet na to, že vždy potřebujete alespoň dvě rostliny – jednu samičí a druhou samčí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *